facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Holsteiner Atı (Almanya)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Holsteiner Atı (Almanya)

Holsteiner atı, Almanya’nın en kuzey bölgesi, Schleswig-Holstein’da Ortaçağdan bu yana 750 yıldır sürmekte olan sistematik bir yetiştiriciliğin ürünüdür.

Holstein (nexu4

Fotoğraf 1: Holsteiner Atı

Bu at asıl olarak Alman çiftçiler tarafından gücü, sağlamlığı ve güvenilirliğinden dolayı, ordu tarafından ise cesaret ve çevikliğinden dolayı çok değer görmüştü. Makineleşme çağı ve savaş öncesi Almanya’daki durum bu ırk için yeni bir yön gerektirmiştir. Holsteiner Atı Almanya’da, özellikle Jumping (Engel Atlama), Dressage (At Terbiyesi), Driving (Araba Sürüşü) ve Eventing (Üç Gün yarışları) alanlarında kullanılmak üzere en iyi spor atlarından biri olarak geliştirilmiştir. Bu geliştirme Holsteiner atlarının üstün karakterine zerafet, mükemmellik ve sıçrama yeteneği sağlayan İngiliz ve Anglo Norman kanının dikkatli bir biçimde aşılanmasıyla başarılmıştır (Parfenov, 2002). 

Fotoğraf 2: Holsteiner Atı

Modern Holsteiner’in ortalamanın üzerinde bir yüksekliği vardır. 162cm - 172cm. yüksekliğinde cidagoya, güçlü arka ayaklara, kuvvetli sırt ve bele sahiptir. Kavisli boynu, düzgün açılı omuzlardan yükselir. Kafası küçüktür ve büyük zeki bakışlı gözleri vardır. Bu özellikler kolaylıkla “kendini-taşıma (selfcarriage)” ya uyum sağlar. Bu belirgin özellikler zarif hareket edebilme, dressage, driving ve jumping için çok gereklidir [1].

Holsteiner atları, dünyanın en iyi spor atlarından biri olarak görülmektedir. Yere sağlam basan güçlü ayaklarıyla, yükselerek ve yaylanarak, bir güç, denge ve esneklik izlenimi bırakarak engelleri kolaylıkla aşabilirler. Bu akıcı hareket, sahip olduğu zekâ, çalışma isteği ve iyi huylu olmasıyla birleşerek onu ideal bir spor atı yapmaktadır [2].

Genel olarak yağız, kestane, kestane doru, doru, demir kır ve al donları bulunmaktadır. 


KAYNAKLAR

PARFENOV, Vadim Alekseyeviç (2002). Loşadi, İzdatelsvo Narodnoye Tvorçestvo, Moskva.

https://www.holsteiner-verband.de

http://www.holsteiner.com

http://www.wbfsh.org/GB/WBFSH/What%20is%20WBFSH.aspx


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.nexu4.deviantart.com

2. http://www.de.wikipedia.org

3. http://www.holsteiner-verband.de




[1] http://www.holsteinerpferde.org

[2] http://equestrianoutreach.com