facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Yonaguni Atı (Yonaguni Uma) (Japonya)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Yonaguni Atı (Yonaguni Uma) (Japonya)

Japonya’nın Güney-Batısında bulunan Yonaguni Adası’nda saf olarak yetiştirilen en eski Japon at ırklarından birisidir. Yonaguni Adası’nda çok eskiden beri tarımda, ulaşımda ve yük taşımacılığında kullanılan bu pony atı, oldukça uysal ve sakin yapısı, iyi huyu, çabuk öğrenebilme yeteneği ve dengeli yürüyüşüyle günümüzde daha çok otistik çocukların tedavisinde, Hipoterapi’de ve pony binicilikte kullanılmaktadır.

Fotoğraf 1: Yonaguni atı

Vücuduna oranla büyük bir başı, küçük kulakları, kısa boynu, uzun bir sırtı, sert toynakları ve kalkık bir kuyruğu vardır. Boyuna ve vücut yapısına oranla çok güçlüdür. Genellikle doru ve kestane doru donlara sahiptir. Ortalama cidago yükseklikleri 100 - 120 cm arasındadır. 

İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında teknolojik ilerlemelere bağlı olarak nesli tükenme tehlikesiyle karşılaşılmasına rağmen, Japon Hükümeti’nin çabalarıyla koruma altına alındılar. 

1930 ve 1975 yıllarında yapılan Yonaguni Atı Islah Kongreleri (Yonaguni Uma Preservation Meeting) ile başlayan bir dizi çalışmayla 60 adet atın doğal ortamlarında yetiştirilmesine başlandı. Günümüzde 200’ü aşkın bir at sürüsü adada doğal ortamlarında yaşamakta ve bazı çiftliklerde yetiştirilmektedir (Hendricks, 1995).

Fotoğraf 2: Yonaguni uma atlı terapide

Yonaguni Horse (commons

Fotoğraf 3: Yonaguni atı


KAYNAKLAR

HENDRICKS, Bonnie L. (1995) International Encyclopedia of Horse Breeds, University of Oklahoma Press, Norman.

http://okinawaclip.com/en/detail/497

http://www.vetbook.org/wiki/horse/index.php?title=Yonaguni

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5326952/

https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/Yonaguni_horse.html


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.commons.wikimedia.org

2. http://okinawaclip.com/

3. http://www.vetbook.org

4. http://www.commons.wikimedia.org