facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Kentucky ve Rocky Dağ Binek Atı (ABD)
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Kentucky ve Rocky Dağ Binek Atı (ABD)

Amerika Birleşik Devletleri’nde Kentucky Eyaleti’nin vadilerinde köy yaşamının bir parçası olan bu atlar 1980‘li yılların sonuna doğru keşfedilene kadar bilinmeyen bir attı. 1990’lı yılların başından itibaren çok soğukkanlı temperamenti, zekâsı, çok yönlülüğü ve kusursuz dörtnal yürüyüşü ile ünlenmeye başladı.

 

Fotoğraf 1: Kentucky Dağ Binek Atı

Rocky Dağ Atları (Rocky Mountain Horse) ve Kentucky Dağ Atları olarak iki farklı tipte değerlendirilen bu atlar Rocky Dağ Atları Derneği (Rocky Mountain Horse Association) ve Kentucky Dağ Binek Atları Derneği (Kentucky Mountain Saddle Horse Association - KMSHA) tarfından aygır kayıtları tutulmak suretiyle ırkın geliştirilmesine çalışılmaktadır.

Kentucky eyaletinde bulunan Rocky Dağları etrafında yetiştirilen bu atların tam olarak tarihsel geçmişi bilinmemektedir. Bir söylentiye göre 20. yüzyılın başlarında bölgedeki dağlarda bulunan fakir çiftçilerin ellerindeki bu atlar Sam Tuttle adlı bir çiftçi tarafından yetiştirilmeye başladı. Ancak teknolojik gelişmelerin artmasıyla çiftçilerin at ihtiyacının azalması nedeniyle atlar yalnızca dağların çok yüksek kesimlerinde yaşayan çok az insanın elinde bulunuyordu.

Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi (The United States Patent and Trademark Office), Rocky Mountain Horse’u "orta boylu, geniş bir sağrıya sahip, adetada dört zamanlı güzel yürüyüşlü, hafif mizaçlı ve parlak bir vücut donuna sahip bir at" olarak tanımlamaktadır .

Fotoğraf 2: Rocky dağ atı

Kentucky Dağ Binek Atları Derneği (Kentucky Mountain Saddle Horse Association - KMSHA)’nin 1989 yılında Lexington, Kentucky'de Robert Robinson Jr.  tarafından kuruluşuyla birlikte Aygır kayıtları tutulmaya başlandı. 2013 verilerine göre yaklaşık 2.900 kayıtlı üyesi bulunan KMSHA kayıtlarında yaklaşık 18.000 at bulunmaktadır. Benzer niteliklere sahip olan ve benekli tiplerine de Benekli Dağ Atı (Spotted Mountain Horse) adı verilerek 2002 yılında da Spotted Mountain Horse Association - SMHA adı altında KMSHA’nın yan kuruluşu olarak çalışmalarını sürdürmektedir  . 

2006 yılında yapılan çalışmalarla Kentucky Üniversitesi Atçılık Gen Araştırma Merkezi (University of Kentucky Equine Parentage Testing and Genetic Research Center) tarafından tüm ayırt edici özellikleri tescil edilmiştir.

Çok atletik ve zarif görünüşleri vardır. Yürüyüşüne ve cidago yüksekliklerine göre sınıflandırılan iki cinsi vardır. A cinsi ortalama 140cm’dir yürüyüşleri son derece tempolu ve ayak sesleri çok uyumludur. B cinsi için ise ortalama cidago yüksekliği 112cm’dir. Engebeli arazilerde bile üzerindeki biniciyi yürüyüşü sırasında yormaz. Çocuklar ve acemi biniciler için mükemmel bir attır. İyi bir aile atıdır. Son yıllarda gelişen Hipoterapi çalışmalarında zihinsel ve fiziksel engellilerin rehabilitasyonu için sıkça kullanılmaktadır.

 

Fotoğraf 3: Kentucky Dağ Binek Atı profili

Düz bir profile ve geniş alın yapısına sahiptir. Boynu orta kalınlıkta, kemerli ve uyumlu uzunluktadır. Eğimli omuzları, derin göğsü ve sırtı düzdür. Bu özellikleri ile biniş kolaylığı sağlamaktadır. Dağlık bölgelerde yetişmelerine rağmen çok yönlü, zeki, sakin ve oldukça soğukkanlı atlardır. Seçici üretim sırasında ve aygır kayıtlarına alınırken sakin bir karaktere ve çalışma isteğine sahip olma niteliği aranmaktadır.

 

Fotoğraf 4: Kentucky Dağ Binek Atları

Donlarında hemen tüm renkler olmasına rağmen kuyruk ve yelelerindeki farklı renkler belirleyici özelliklerinden birisi olarak görülmektedir. Kestane, doru, yağız ve palomino renkler üzerinde siyah, beyaz, açık sarı ve sarı renkli kuyruk ve yeleleri ile göz alıcı bir görünüm oluştururlar.

Fotoğraf 5: Kentucky Dağ Binek Atı


KAYNAKLAR

https://www.rmhorse.com

http://www.kmsha.com

https://www.equisearch.com/articles/rocky-mountain-horse-and-kentucky-mountain-horse-breeds

https://www.thesprucepets.com/meet-the-kentucky-mountain-saddle-horse-1886133

http://www.majesticrider.com/kentucky-mountain-horse.html

https://www.discoverthehorse.com/kentuckymountain/


FOTOĞRAFLAR

1.    http://www.flickr.com

2. https://www.rmhorse.com

3.    http://www.flickr.com

4.    http://www.flickr.com

5.    https://acclaimperformancehorses.com/