facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Hackney Atı (İngiltere)
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Hackney Atı (İngiltere)

Hackney Atları Büyük Britanya’da geliştirilen ve atçılık dünyası tarafından çok iyi tanınan bir attır. 1542 yılında Kral VIII. Henry, iyi bir yürüyüşe sahip olan ve Darley Arap soyundan gelen ancak nesli tükenmiş olan Norfolk Trotter (Norfolk Tırısçısı) ileYorkshire Roadster atlarından elde edilen yeni bir at ırkının geliştirilmesini sağladı.

Fotoğraf 1: Hackney Atı araba koşumunda

İlk aygır kitabının 1883 yılında kurulan  Hackney Atları Derneği (Hackney Horse Society - HHS) tarafından tutulmaya başlamasıyla birlikte ırkın tescili de tamamlanmış oldu.

1911 yılında Londra’da düzenlenen Hackney Atları Fuarı’nda 626 önemli Aygırın sergilendiği dönemden sonra I. ve II. Dünya savaşları arasında üretiminde büyük bir düşüş yaşanan bu atlar, 1948 yılında İngiltere Hükümeti tarafından gösterilen çabalarla yeniden üretilmeye başlandı [1].

Fotoğraf 2: Hackney Atı tırıs yarışında

Hackney Atı günümüzde yetiştirilen Gelderland, Furioso, French Trotter (Fransız Tırısçısı), Welsh Cob, Maremmano, Orlov Trotter (Orlov Tırısçısı), Amerikan Saddlebred (Amerikan Binek Atı) ve Standardbred atları gibi birçok spor atının sportif yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla melezlenmesinde kullanılmıştır.

19. yüzyıl sonunda 1878 yılında Alexander Cassatt tarafından Amerika Birleşik Devletleri‘nde Philadelphia’ya götürülen ilk damızlık Hackney Atı Stella 239, ABD’deki Hackney atlarının başlangıcı olmuştur. 1891 yılında A. Cassatt ile bazı Hackney Atı merak-lıları tarafından kurulan ve merkezi Kentucky, Lexington’da bulunan American Hackney Horse Society (Amerikan Hackney Atları Derneği) ABD’deki Hackney Atları kayıt defterini tutmaktadır.

Hackney Atlarının cidago yükseklikleri yetiştirilme biçimlerine göre 141cm. den 162cm ye kadar değişmektedir. Kısa olan Hackney Atları pony sınıfında yer alırlar. Donları ise genellikle kestane doru, koyu doru, yağız ve sarı-al renklerdedir. Birçok atın ayak ve alın nişaneleri mevcuttur.

Hackney atlarının bacak eklemlerindeki farklılık, onlara gösterişli ve çok stilli bir yürüyüş kazandırmaktadır. Ön ve arka bacaklarındaki bu farklı eklem yapısı ile iyi bir fleksiyon sayesinde elde edilen bu yürüyüş biçimi, atlı gösterilerde kullanılmasına neden olmaktadır. Arka bacaklarındaki esneklik, dizlerini içe bükebilme yeteneği ile her adım atışı sırasında vücut ağırlığını dengeli ve mükemmel bir biçimde taşımasını sağlar [2].

Hackney Horse (hackney-horse

Fotoğraf 3: Arabaya koşulu Hackney Atı

Baş bölgesi biraz dışbükey bir profile sahiptir. İri ve etkileyici gözleri vardır. Kulak ve boyunu baş yapısıyla oldukça orantılıdır. Boynu omuzdan itibaren yüksek kemerli ve dik yapıdadır. Göğsü düz ve geniştir. Omuz yapısı güçlü ancak yumuşak eğimlidir. Sırtı kısa, sağrısı yuvarlak ve güçlü görünümlüdür. Kuyruğu doğal olarak kalkıktır. Orta sertlikte yuvarlak toynaklara, güçlü ve uzun tendonlara sahiptir. Bu görünümüyle tam bir spor atıdır. 

Atlı gösterilerde, arabalı gösteri yarışlarında, Pony Club, Dressage ve Show Jumping yarışlarında kullanılır

Hackney (flickr

Fotoğraf 4: Hackney atı



KAYNAKLAR

http://hackney-horse.org.uk/

https://www.britannica.com/animal/Hackney-horse

http://hackneysociety.com


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.studbook.co.za

2. http://www.chickensmoothie.com

3. http://www.hackney-horse.org.uk

4. http://www.flickr.com

5. https://www.mypets.net.au/hackney-horse/




[1] http://hackneysociety.com

[2] http://hackneysociety.com