facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Fransız Binek Atı (Fransa)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Fransız Binek Atı (Fransa)

Fransa’da 1950’li yıllardan sonra iyi bir spor atı oluşturmak amacıyla geliştirilen yaklaşık % 30 İngiliz Thoroughbred, % 10 Arap, % 20 Anglo-Arap ve % 40 Anglo-Norman atlarıyla melezlenerek oluşturulan mükemmel bir spor atıdır. Selle Français (SF) olarak adlandırılır.Ayrı bir ırk olarak tanımlanması 1958 yılında yapılan bu sıcakkanlı atın, ilk Aygır Kitabı 1965 yılında yazılmaya başlandı.

selle francais (haras-nationaux

Fotoğraf 1: Fransız Binek Atı

Günümüzde Fransa içerisinde çeşitli bölgelerde 23 adet Devlet Damızlık Üretme çiftliğinde (Haras Nationaux) Fransız Binek Atı üretimi yapılmaktadır. Bu çiftlikler sayesinde dünyanın birçok ülkesine sperm ihracatı yapılarak Fransız Binek Atı’nın gelişmesi sağlanmaktadır [1].

Fransız Binek atının baş kısmı büyük ve ağır görünmesine rağmen gövdesi ile uyumlu ve zariftir. Kemik yapısı oldukça güçlüdür. Geniş ve güçlü o-muzları, düz ve kısa sırtı, geniş, yuvarlak bir sağrısı vardır.

Cidago yükseklikleri 155 – 170cm arasında değişir. Kızıl yağız, yağız, kır, doru, al, kestane ve koyu kestane genel donlarıdır (Kidd, 1985).

Fransız Binek atı (Selle Français) mükemmel bir spor atı olarak tasarlanmıştır. Dressage, Show Jumping, Cros Country ve Eventing gibi mükemmeliyet isteyen atlı sporlarda tüm dünyada beğenilerek kullanılır. Oldukça nazik bir temperamenti vardır. Akıllıdır, sevgisini kolaylıkla gösterebilir. Buna rağmen oldukça rekabetçi ve gayretlidir.

French Saddle (sellefrancais

Fotoğraf 2: Fransız Binek Atı


KAYNAKLAR

KİDD, Jane (1995). The Horse, The Complete Guide To Horse Breeds And Breeding, Tiger Boks International, London.

http://www.sellefrancais.fr

https://fr.wiktionary.org/wiki/selle_fran%C3%A7ais


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.haras-nationaux.fr

2. http://www.sellefrancais.fr

3. http://www.hippologie.fr/selle-francais



[1] www.haras-nationaux.fr