facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Ardia di Sedilo – Ardia Geleneksel Festivali – Sardunya, İTALYA
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Ardia di Sedilo – Ardia Geleneksel Festivali – Sardunya, İTALYA

Sardunya adasının orta kısımlarında Oristano bölgesinin dağlık Sedilo kasabasında her yıl 5 - 7 Temmuz tarihlerinde düzenlenen geleneksel bir festivaldir. Sedilo kasabasının koruyucu azizi ve Doğu Roma İmparatoru Constantino (Konstantin) adına düzenlenen bu festivalde Sardunya adasının dört bir tarafından gelen biniciler kıyasıya yarışırlar.

Fotoğraf 1: İmparator Konstantin ile İmparator Maxentius arasında yapılan Milvian Köprüsü Savaşı

Festival, Doğu Roma İmparatoru Konstantin ile Batı Roma İmparatoru olan İmparator Maxentius arasında yapılan Milvian Köprüsü Savaşı'nı temsil etmektedir. Bu savaşta Konstantin'e, Tanrı ve Mesih’in askerlerinin kalkanları üzerinde, savaşı kazanacaklarına dair bir mesaj verildiği söylenir. Festivalin kahramanları olan, “Pandelas” adı verilen lider biniciler Aziz Konstantin'i simgeleyen bir altın bayrak, bir beyaz ve bir kırmızı bayrak taşıyan generalleri simgeler. Konstantin’i simgeleyecek olan ve altın bayrağı taşıyacak olan binici sıkı bir elemenin ardından Sedilo kasabasının Aziz Konstantin kilisesinin başrahibi tarafından seçilir. Bu lider, daha sonra diğer iki “generali” seçer.

Fotoğraf 2: Kilise başrahibi “Pandela” liderine Altın asayı veriyor

Bu üç binici birlikte, liderleri korumak için kullandıkları çok süslü biçimde dekore edilmiş asalara sahip olan ve “carabinieri” denen muhafızları belirlerler. Festivale katılan diğer tüm biniciler Maxentius'un ordusunu simgeler ve yarış boyunca Konstantin'i ve gardiyanlarını geçmeye çalışırlar.

Festival, 5 Temmuz öğleden sonra Aziz Konstantin kilisesinde yapılan bir dini törenle başlar. Akşama doğru yarışa katılacak tüm biniciler kasabaya ulaşırlar. 6 Temmuz sabahı “Pandelas”ların önderliğinde kilisede buluşan biniciler için kutsama ayini yapılır. Binicilerin tamamı siyah pantolon, beyaz gömlek giymek durumundadırlar. Ayin tamamlandıktan sonra kasaba bandosu eşliğinde İtalya ve dünyanın birçok ülkesinden festival için gelmiş olan kalabalığın arasında tezahüratlarla geçit töreni yapılır. Törene yerel yöneticiler, kilise papazı ve daha önce bu festivalde liderlik yapmış yaşlılar en önde katılırlar (Faedda, 2917). 

Akşamüzeri kilise çevresinde toplanan halk ellerinde bulunan kurusıkı silahlarla havaya atış yaparlar. Havai fişek gösterileri yapılır. Lider binici önderliğinde aileleri ve yakınları için dualar edilir. Daha sonra Konstantin’i temsil eden lider binici ve diğer generaller (pandelas), biniciler arasında yarışa başlama sırasını belirlerler (Dettori, 2005).

Fotoğraf 3: Ardia Geleneksel Festivali Aziz Konstantin kilisesinin önü

7 Temmuz sabahı tüm biniciler kilisenin yanında bulunan yarış başlama alanında toplanırlar. Yarış sırasına girerler. En önde altın bayraklı asası olan Konstantin’i temsil eden lider, arkasında diğer generaller (pandelas) ve muhafızlar (carabinieri) olmak üzere, tüfekle başlama atışıyla birlikte yarış başlar. Kasaba içerisindeki dar, engebeli ve virajlı yollarda dörtnala at sürerler. Kasaba dışına kadar “Pandelas”lar geçilemez. Muhafızlar geçmeye çalışanları önlemekle yükümlüdür. Kasaba dışına ulaşıldığında son derece dik çıkışlı, inişli, dar parkurda at sürmek artık serbesttir ve varış noktasına ilk ulaşan kazanır. Yarışı kazanan binici büyük bir onur kazanır ve büyük ödüllerle ödüllendirilir. Yarış sırasında her yıl birçok yaralanma ve kazalar yaşanabilmektedir.

Fotoğraf 4: Ardia Geleneksel Festivalinde At Yarışı


Kaynaklar

Dettori, Gigia (2005) Un’altra storia sul santuario di San Costantino, Feste & Sagre, Il Mesaggero Sarde, 32, Febraio, 2005

Faedda, Antonino (2017) Relazione Tecnica Illustrativa Messa In Sicurezza Ardia 2017, 04 Luglio 2017, Provincia di Oristano Comune Di Sedilo.

http://www.santuantinu.it/wp-content/uploads/2018/05/vincitori.pdf

https://it.wikipedia.org/wiki/Ardia


Fotoğraflar

  1. https://it.wikipedia.org/wiki/Ardia
  2. S’Ardia de Santu Antinu, Jurnal Sedilo, 5, 6, 7, 14, 15 Luglio, 2018
  3. http//www. sardegnainblog.it/ardia-2014-regolamento-sicurezza
  4. http:/www.minube.it/ardia