facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Dales Pony (İngiltere)
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Dales Pony (İngiltere)

Dales Pony, İngiltere’de, Kuzey Yorkshire’ın yukarı vadilerinde Pennine bölgesinin yerli atıdır. Dales Pony’nin ataları, artık nesli tükenmiş olan İskoç Galloway, Norfolk Trotter ve Wilson Pony kanı taşıyan birçok diğer bir ırkın etkisiyle beraber, büyük ölçüde Pennine Pony içerir. Dales Ponyleri, Pennine Kurşun Sanayisi (PennineLead -Industry) için, maden ocaklarında çalıştırılmak amacıyla yük ponileri olarak, özel olarak üretildiler ve kısa zamanda, ağır yük altında, iklimi sert ülkede çabuk yol alabilme özellikleriyle ünlü oldular. Tren yolları ve daha iyi yolların yapılmasıyla, ponyler misafirperver olmayan yukarı vadilerdeki küçük çiftliklerde yer buldular. Dales Ponylerin gücü ve yere sağlam basmaları onları, büyük atların dezavantajlı olduğu yerlerde çiftlik işlerine atadı. Bu, stil sahibi ve hızlı ponyler trotting (tırıs) yarışlarında, avcılıkta da çok başarılı olmuşlardır. Ayrıca İngiliz Ordusuna da yük taşıma ve dağ topçu sınıfı ponyleri olarak hizmet etmişlerdir. Aygır kayıtları 1916 yılında kurulan İngiltere Dales Pony Geliştirme Derneği (Dales Pony Improvement Society - DPIS) tarafından tutulmaktadır (Hendricks, 1995).

Dales Pony Stallion (flickr

Fotoğraf 1: Dales Pony

Bu dayanıklı ponylerin, ortalama 140 - 142cm. yüksekliğinde cidagoları vardır. Baskın renk yağız olmasına rağmen, diğer donları kestane doru, doru ve demirkırıdır. Toynakları sert ve mavimsi renktedir. Düzgün şekillidir. Bacakları güzel ve yoğun kemiklidir. Hareketleri düz ve tamdır. Güçlü bir yürüyüş için dizlerini ve eklemlerini çok iyi kullanırlar. Sakin bir karakterle birlikte, muazzam bir dayanıklılıkları, demir gibi bünyeleri ve fevkalade zekâları vardır. 

Dales Ponylerinde baş derli toplu olmalıdır, çene ve boğazda hiçbir kabalık göstermemelidir. Düz kıllardan oluşan gür uzun bir yele, eğimli omuzlara iyi biçimde oturan kaslı boynu kaplar. Vücut, güçlü bel ve iyi açılan kaburgalarla yoğun ve kısa olmalıdır. Kısa, iyi gelişmiş ön ayaklar, geniş göğüse kare şeklinde yerleşir; arka butlar güçlü ve kaslı, arkası temizdir. İncikler ortalama 80 – 90cm. belirgin tendonlarla çevrili düz kemiklidir. Kuyruğu uzunca ve ipeksi gür tüylerle kaplı olmalıdır.

Dales Ponyleri birçok atlı disiplinlerde başarı kazanmaktadır. On parmağında on marifet terimini hak ederler. Eyerliyken sağlam ve dayanıklıdırlar. Çocuklara uygun olacak kadar sakindirler ama ergenler ve yetişkinlere daha uygundurlar. Koşum takımıyla, istenen her görevi yerine getirirler. Dressage, tarla sürmek ya da endurance gibi binicilik ve iş etkinliklerinde kullanılabilirler (Kidd, 1995).

Dales Pony (briarhillfarm

Fotoğraf 2: Dales pony


KAYNAKLAR

HENDRICKS, Bonnie L. (1995) International Encyclopedia of Horse Breeds, University of Oklahoma Press, Norman.

KİDD, Jane (1995). The Horse, The Complete Guide To Horse Breeds And Breeding, Tiger Boks International, London.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dales_pony

https://dalespony.org

http://www.dalesponies.com

http://www.dalespony.com


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.flickr.com

2. http://www.briarhillfarm.com

3. https://en.wikipedia.org/wiki/Dales_pony