facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Binicilik Okulları 2: Binicilik Sanatları Okulu, Portekiz
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Binicilik Okulları 2: Binicilik Sanatları Okulu, Portekiz

1748 yılında Kral V. João tarafından Queluz şehrinde kurulan Portekiz Binicilik Sanatları Okulu (Escola Portuguesa de Arte Equestre – EPAE) 20. yüzyılın başlarında bir süreliğine faaliyetlerine ara vermiş olsa da son yıllarda Portekiz Hükümetlerinin de desteği ile çalışmalarına hız vermiştir. 

Okul, kurulduğu günden itibaren binicilik sanatlarına önem vermenin yanı sıra Portekiz’in Kültürel Mirası sayılan seçkin Lusitano atlarının yetiştirilmesine de öncülük etmektedir.

web-16741

Escola Portuguesa de Arte Equestrein Queluz,

Portekiz Kralı II. Don Pedro’nun eşi Kraliçe I. Maria için 18. yüzyılın ortalarında yaptırdığı ve Portekiz Mimarisi’nin en güzel örneklerinden birisi olan ve büyük bir ahıra sahip, Queliz Kraliyet Sarayı (Palácio Nacional De Queluz)’nda konuşlanmış bulunan Okul, eğitim ve gösterilerini de genellik-le burada yapmaktadır.

Okulun şu andaki müdürü olan ve yaklaşık 30 yıldır görevini başarıyla sürdüren Dr. Filipe Figueiredo (Graciosa), en büyük başarılarının Alter Real (Kral Alteri) denen Lusitano at ırkındaki elde ettikleri saflaştırma çalışmaları olduğunu belirtmektedir [1].

Bu okulun temel eğitiminde kullanılan hareketlerde, 18. yüzyılda Portekiz Binicilik Sanatı için D. Pedro de Meneses tarafından yazılmış olan kitapta bulunan tüm hareketlere ve geleneklere bağlı kalınmaktadır. Bu nedenle biniciler 18. yüzyıl giysilerini kullanarak gösterilerini sunmaktadırlar. Gösteri öncesinde atların yele ve kuyrukları özenle süslenmekte, yine dönemin aksesuarları ile eyerleri kullanılmaktadır.

Meneses’in kitabındaki binicilik tekniği

Dünya’daki Viyana Saumur, İspanya ve Fransa Versailles gibi diğer okullarla da işbirliği yapmak suretiyle binicilik sanatının geliştirilmesine çalışılmaktadır. Bu dört büyük okulun işbirliği ile 2010 yılında Lisbon’da yapılan Festival Internacional do Cavalo Lusitano (Uluslararası Lusitano Atları Festivali)’nde büyük bir başarı sağlanmıştır[2].

Queluz Binicilik Okulu

Escola Portuguesa de Arte Equestre – EPAE



[1] http://www.dressageportugal.pt/hello-world.html

[2] http://arteequestre.pt/