facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Vladimirskiy Ağır Yük Atı (Rusya Federasyonu)
M. Tekin KOÇKAR
5 Dakika Okuma Süresi
+ -

Vladimirskiy Ağır Yük Atı (Rusya Federasyonu)

1920 – 1930 yılları arasında Sovyetler Birliği’nde köylülerin ve büyük tarım çiftliklerinin (Kolhoz, Sovhoz) ihtiyacı olan ağır yük atı ihtiyacını karşılamak üzere İngiltere’den ithal edilen Shire ve İskoçya’dan ithal edilen Clydesdale atları ile yerli atların melezlenmesi sonucu elde edilmiş yüksek kaliteli ağır yük atlarıdır. Bu ırkın oluş-turulmasında iyi birer Clydesdale olan 1910 doğumlu doru aygır Lord James, 1910 doğumlu kestane doru aygır Border Brend ve 1923 doğumlu doru aygır Glen Albin en önemli rolü oynamışlardır.

Vladimirskaya (uahorses

Fotoğraf 1: Vladimirskiy Ağır Yük atı (Владимирская тяжеловозная порода)

Bu atlar adlarını ithal edildiklerinde ilk kez yetiştirilmeye başladıkları Moskova yakınlarındaki Vladimirskiy Bölgesi’nden almaktadırlar. Bölgede yer alan Vladimirskiy doğal alanları (Влади́мирское Ополье) geniş otlaklar ve atlar için çok uygun olan havası nedeniyle seçilmiştir.

Vladimirskiy Bölgesi (Влади́мирская о́бласть) ile hemen yanındaki İvanovskiy Bölgesi (Ива́новская о́бласт)’nde yer alan ve 1886 yılında kurulmuş olan Gavrilov-Posad Devlet Harası (Гаврилово-Посадской государственной заводской конюшни) ile Gavrilov-Posad Devlet Aygır Üretme Çiftlikleri (Гаврилово-Посадского государственного племенного рассадника лошадей) bu üretimin merkezi olmuştur. Bu haralara getirilen 32 adet Clydesdale ve 13 adet Shire aygırı yerli atlarla melezlenmiş ve yeni üretim sağlanmıştır. Yeni üretilen aygırlar 1936 – 1940 yılları arasında bu haralara bağlı olarak üretimlerini sürdüren 80 adet çiftliğe dağıtılmıştır (Gladenko, 1999).

SSCB’nin ilk yıllarından itibaren Vladimir atları Moskova, Vladimir ve Yaroslavl gibi büyük şehirlerde ve ağır sanayii merkezlerinde yük taşıma, ulaşım hizmetleri gibi alanlardaki çalışmasıyla çok talep görmüştür. Başlangıçta daha küçük cidagolo olan atlar, ihtiyaç duyulması ile birlikte dikkatli melezleme çalışmalarıyla yükseltilmiştir.

Владимирский тяжеловоз (equestrian (3)

Fotoğraf 2: Vladimirskiy Ağır Yük atları

Vladimir Ağır Yük atlarının gelişimi II. Dünya Savaşı süresince de sürdürülmüş yapılan testleri başarıyla geçerek SSCB Tarım Bakanlığı’nca 1946 yılında ırkın tescili yapılmıştır. Yapılan testlerde kararlı ve yüksek adımlı süratli yürüyüşleri ile 2km.’lik bir mesafeyi 6dk.’da katetme zorunluluğu vardır (Parfenov, 2002).

Vladimirskiy atlarının bazı rekorlarını belirtmek gerekirse 1968 yılında 10 yaşındaki aygır Groznıy, 1,5 tonluk bir yükü 2km.’lik bir mesafede, çekerek 4’21sn’de tamamlamıştır. 1988 yılında 5 yaşındaki Pevets adlı aygır, 4,5 tonluk bir yükü 2km. mesafede çekerek 12’24sn’de tamamlamıştır [1].

Vladimirskaya (vorotila

Fotoğraf 3: Vladimirskiy Atı profili

Vladimirskiy Ağır Yük atlarının büyük başları geniş alınları, canlı bakışlı gözleri vardır. Profil dışbükeydir. Burun delikleri küçük, ağız yapıları baş ile uyumludur. Uzun ve kaslı bir boynu, yüksek ve uzun omuzları vardır. Geniş göğsü, geniş ve uzun bir sırtı, uzun ve geniş bir sağrısı vardır. Kuyruğu ve yelesi kalın, düşük ve bol kıllıdır. Bacakları uzun, kemiklidir. Genel olarak donları doru, kızıl doru, kestane doru ve yağızdır. Baş ve ayaklarında büyük nişaneler görünüşünü tamamlayan önemli özellikleridir. Genel görünüm olarak ataları olan Shire ve Clydesdale ırklarına benzemektedir.

Владимирский тяжеловоз (equestrian (4)

Fotoğraf 4: Vladimirskiy Ağır yük atı Dressage yarışmasında

Modern Vladimirskiy atları son derece soğukkanlı, sakin, enerjik ve çalışmaya isteklidirler. Çok dayanıklıdırlar. Bulundukları ortama çabuk adapte olurlar. Çiftliklerde ve tarımda, arabaya koşma, yük çekme, yük taşıma hizmetlerinin yanı sıra binicilik kulüplerinde atlı sporlarda da kullanılırlar.

Ortalama cidago yükseklikleri 165 – 173cm. arasındadır. Ağırlıkları ise 650 – 750kg. arasında değişmektedir. Erken olgunlaşan Vladimirskiy atları 2,5 yaşlarında çalışmaya başlayabilir ve 3 yaşına geldiklerinde doğum yapabilirler. % 75-80 gibi yüksek bir doğurganlık oranları vardır [2].

Владимирский тяжеловоз (equestrian

Fotoğraf 5: Vladimirskiy Ağır Yük atı



KAYNAKLAR

PARFENOV, Vadim Alekseyeviç (2002). Loşadi, İzdatelsvo Narodnoye Tvorçestvo, Moskva.

http://www.cnshb.ru/AKDiL/0044/base/k0070024.shtm

http://konovod.com/index.php?id=764

http://www.horseline.ru/horse.php?chapter=hbreed&article=20

http://konevodstvo.su/books/item/f00/s00/z0000000/st016.shtml


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.uahorses.com

2. http://www.equestrian.ru

3. http://www.vorotila.ru

4. http://www.equestrian.ru

5. http://www.equestrian.ru/Ekaterina_Druz

6. http://konovod.com/index.php?id=764



[1] http://fourhoofs.ru

[2] http://www.vhlevy.ru