facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Atlı Oyunlar 4: O Mok See (Gymkhana)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlı Oyunlar 4: O Mok See (Gymkhana)

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avusturalya’da Profesyonel Rodeo oyunları dışında çocuk ve amatör biniciler arasında düzenlenen birtakım atlı yarış türleri de bulunmaktadır.

Hafta sonları eğlenmek amacıyla düzenlenen bu oyunlara genel olarak İngiltere ve Avustralya’da Gymkhana denmekle birlikte ABD’de Kaliforniya bölgesinde bir Amerikan Kızılderili deyimi olan O Mok See adı verilmektedir[1].

O Mok See oyunları sırasında birçok yarışma parkuru düzenlenmektedir. Bunlar arasında bir dana derisi ya da platform üzerine binmiş olan birisini yarışma alanında zamana karşı dörtnala sürülen bir atla taşımak; yere monte edilmiş birçok çubuk arasında dörtnala slalom yapmak; uzun bir alanın ucuna konmuş varilin üzerine bir mendil veya bayrak bırakarak ya da alarak geri dönmek gibi etkinlikler yer almaktadır [2].

O Mok See yarışlarına her yaştan binici ve her ırktan at katılabilir. Genellikle biniciliğe küçük yaşta özendirmek amacıyla hafta sonları yapılan bu etkinlikler son yıllarda Avrupa’da da yayılmaya başlamıştır. Yarışmaları düzenleyen organizatörler tarafından yarışma sonunda tüm katılımcılara küçük hediyeler de sunulmaktadır. 

O Mok See yarışlarında parkurlar



[1] http://www.cgra.ws/gymkhana.htm

[2] http://omoksee.org