facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Avustralya Sıcakkanlı Atı (AWHA)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Avustralya Sıcakkanlı Atı (AWHA)

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avustralya’da tarımda ve askeri alanlarda teknolojinin gelişmesiyle atçılığın gelişmesi de büyük ölçüde durmuştu. Özellikle orduda genç subaylar atlarla ilgilenmeye ve bu alanda yapılan sporları denemeye başladılar. Bu çalışmalar tüm dünyada yayılmaya başlamıştı. İlk Dünya Atlı Spor yarışmaları Show Jumping alanında 1953 yılında Paris’te yapıldı. Eventing ve Dressage’ın da katıldığı ilk yarışmalar ise 1966 yılında İsviçre – Bern’de düzenlendi. Bu tarihlerden sonra dünyada yayılmaya başlayan Atlı sporlarda Avustralya yeni atları denemeye çalıştı [1].

Australian Warmblood Horse (horsezone

Fotoğraf 1: Avustralya Sıcakkanlı atı

Avustralya’da bulunan çeşitli at ırklarıyla yarışmayı deneyen sporcular için 1968 yılında Dr. Friedrich Rossow tarafından ithal edilen “Flaneur” adlı Alman Holsteiner aygırı bir başlangıç oldu. Bu aygırla melezlenen Avustralya yerli atlarından yeni bir at doğdu; Avustralya Sıcakkanlı atı. 

1970 yılında kurulan Avustralya Holstein Atları Yetiştiricileri Derneği (Holsteiner's Breeders Association of Australia) olarak kurulan dernek, 1978 yılında Avustralya Sıcakkanlı Atı Derneği (Australian Warmblood Horse Association - AWHA)’ne dönüştürüldü. 1977 yılında Damızlık kayıtları Avustralya Sıcakkanlı Atı (Australian Warmblood) olarak tutulmaya başlandı. 1983 yılında kurulan Avustralya Sıcakkanlı Spor Atları Derneği (Australian Warmblood Sporthorse Association –AWSA) ile birlikte çalışmalarını sürdüren dernek, 1985 yılında ilk kez damızlık performans testlerini uygulamaya başladı.

Yürüyüş, algılama, sıçrama gibi testlerin yanısıra aygır ve kısrak verimi gibi birtakım Avrupa standartları da uygulanan bu testlerden geçen Abel Tasman, Fechtor, Fred Astaire, Northern Congress, Pfrinzen, Valuta, Duellschultz, Flaneur, King, Kilof McOhl ve Moselfischer adlı aygırlar, bugünkü Avutralya Sıcakkanlı (Australian Warmblood) atlarının da hatlarını oluşturmaktır.

Bu testleri geçen atlar olimpiyatlarda, ulusal ve uluslararası yarışmalarda büyük başarılar kazanmaktadırlar [2].

Australian Warmblood Horse Association (AWHA) (facebook

Fotoğraf 2: Demirkır Avustralya Sıcakkanlı atı (AWHA)

Australian Warmblood Horse (bellarapark

Fotoğraf 3: Avustralya Sıcakkanlı atı

Baş ve gövde hatlarıyla Holsteiner atına çok benzeyen Avustralya Sıcakkanlı Atı, sağrısının yuvarlaklığı ve kalkık kuyruğu ile Holsteiner atından ayrılmaktadır.

Ortalama cidago yükseklikleri 155 – 175 cm.’dir. Genel olarak yağız, demirkır ve kestanedoru donlarına sahiptir. Yüksek enerji potansiyeline sahip bu atlar yaptığı işe iyi odaklanması ve enerjik yapısıyla tam bir spor atıdır.

Australian Warmblood Horse Association (AWHA) (facebook

Fotoğraf 4: Avustralya Sıcakkanlı atı profili


KAYNAKLAR

https://www.awha.com.au

http://www.theequinest.com/breeds/australian-warmblood

https://www.horsesandpeople.com.au/article/australian-warmblood

https://acegroupinc.com.au/ace-warmblood-studbooks



FOTOĞRAFLAR

1. http://www.horsezone.com.au

2. http://www.facebook.com

3. http://www.bellarapark.com

4. http://www.horsezone.com.au

5. https://acegroupinc.com.au



[1]  http://www.awha.com.au

[2] http://www.warmbloods-australia.com