facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Atlı Gösteriler 5: Al Shaheel Atlı Gösterisi, Dubai
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlı Gösteriler 5: Al Shaheel Atlı Gösterisi, Dubai

Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai’de 2008 yılında iş adamı Anver Sher ve binici eğitmeni Eileen Verdieck tarafından kurulan HoofbeatZ - Horses and Humans in Harmony adlı Binicilik Kulübü’nün bir gösteri birimidir [1].

İlk gösterilerini 2009 yılında yapmaya başlayan bu atlı gösteri grubu Arap atlarının zarafeti ve güzelliğini ön plana çıkararak Arap atlarının tarihini anlatmaktadır. Koreografik danslarla yapılan gösterilerde çeşitli dünya, Endülüs ve Arap müziğinin ezgileriyle, muhteşem bir biçimde düzenlenmiş özel ses ve ışık efektleriyle Arap atlarının diğer at ırklarına yaptığı etkiyi göstermektedir.

Sonja Rasche & Attila Kenyo (2009)

Sonja Rasche & Attila Kenyo (Al Shaheel Atlı Sirki, Dubai)

Gösterinin yapımcılığını Martin Speight, koreografilerini ise Eileen Verdieck yapmaktadır. Baş eğitmenliği Macar antrenör Sandor Boros, artistliğini ise Sonja Rasche, Attila Kenyo, Alexandra Meulemans, Luis Miguel Santos Charlotte Reynolds, Lisande Eayrs, Malika Faber ve Richard Lyne gibi sanatçılar yapmaktadır. Gösteride görev alan sanatçılar görkemli giysileriyle sundukları yüksek düzeydeki sanatsal gösterileriyle izleyicileri etki altında bırakmaktadırlar. 

criberia_AQS3446

Gösteri atlarının seçimi ve eğitimine büyük önem verilmektedir. Başlangıçta sağlıkları kötü ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan atlarla çalışan HoofbeatZ Kulübü, bu atların rehabilitasyonu tamamlandıktan sonra atların eğitimini İspanyol Binicilik Okulu (Spanish Riding School) tekniği ile tamamlayarak izleyicileri kimi zaman güldüren, eğlendiren, kimi zaman hayrete düşüren koreografilerle Binicilik Sanatı’nın tüm özelliklerini sergilemektedirler. 

Luis Miguel Santos gibi uzman Portekizli eğitmenlerin yanı sıra Avrupadan gelen ve Arap binicilerle birlikte profesyonel dansçıların katıldığı gösteride 30’un üzerinde Arap, İspanyol, Friesian, Amerikan Quarter Atı ve Pony atları ile diğer ırklardan atlar kullanılmaktadır. Dubai’de ve dünyanın birçok ülkesinde çeşitli gösteriler yapan topluluk, 2010 yılından bu yana A Thousand and One Horse Tales (Binlerce At Masalı) adlı prodüksüyonlarını sergilemektedirler.

Al Shaheel "TheVoice of the Horse" gösterisinde görev alan bazı sanatçılar ünlü Cirque de Soleil “Cavalia” gösterilerinde de görev almaktadırlar [2].

Sonja Rasche (2010)

Sonja Rasche

apr29_AQS5552

Al Shaheel "TheVoice of the Horse" gösterisi


[1]http://www.hoofbeatz.com

[2]http://www.circopedia.org