facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Balikun Atı (Çin)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Balikun Atı (Çin)

Çin’in Sincan (Xinjiang) Özerk Bölgesi’nde yetiştirilen bir pony attır. Asya steplerinde bulunan Kazakh ve Moğol atlarından ithal edilerek 1800’lü yılları başlarından itibaren seçici üretim yoluyla yetiştirilmeye başlanmış, günümüzde ayrı bir ırk haline gelmiştir.

Fotoğraf 1: Balikun atı

Sincan Özerk Bölgesi’nin sert arazi koşullarına uygun bir atlan Balikun atı, sarp yollarda yük taşıma, ulaşım, çiftlik ve pirinç tarlalarında, diğer tarım işlerinde kullanılır. 

Boynu kısa ve kalın kaslıdır. Küçük kulakları vardır. Omuzları kısa ve kaslıdır. Kısa sırt yapısı, derin göğsü ve düşük sağrısı vardır. Toynakları serttir. Derisi kalın ve tüylüdür. Bu nedenle sert kış ve yaz koşullarına dayanıklıdır. Bir günde yaklaşık 50km.’lik yolu sırtında 220 kg. ağırlıkla yürüyebilir.

Donlarında genel olarak doru ve kestane doru renkleri hâkimdir. Cidago yükseklikleri ortalama 124 – 133cm. civarındadır (Hendricks, 1995). 

balikun-horse-1 (imagejuicy

Fotoğraf 2: Çin Balikun atları


KAYNAKLAR

HENDRICKS, Bonnie L. (1995) International Encyclopedia of Horse Breeds, University of Oklahoma Press, Norman.

https://www.petmapz.com/breed/balikun-horse

http://www.horsebreedspictures.com/balikun-horse.asp



FOTOĞRAFLAR

1. http://www.users4.jabry.com

2. http://www.imagejuicy.com

3. http://pinterest.com