facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Atlı Gösteriler 4: Tamerlan Atlı Sirki, Rusya
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlı Gösteriler 4: Tamerlan Atlı Sirki, Rusya

Nugzarov Sirki olarak da bilinen bu atlı sirk topluluğu, Kafkasyalı İnguş Sirk sanatçısı, binici-cigit Nugzarov Kazbek Borisoviç’in üvey oğlu olan İnguş binici ve Halk Sanatçısı Nugzarov Tamerlan Temirsultanoviç tarafından kuruldu. Tamerlan Nugzarov 1942 yılında şimdiki Rusya Federasyonu, Kuzey Osetya Cumhuriyeti, Vladikavkaz şehrinde doğdu. Asıl babasının terketmesi üzerine Nugzarov soyadını aldı. Kantemirov Sirki’nde çalışan babasının yanında öğrendiği cigitovka biniciliği onun tüm yaşamını etkiledi.

Çok küçük yaşlardan itibaren ahırlarda büyüyen Tamerlan, 1958 yılında Moskova’da ROSGOSTSİRK (Rus Devlet Sirki)’ne cigitovka sanatçısı olarak girdi. Bir süre cigitovka biniciliğin ustaları Kantemirov, Tuganov, Sobolevskiy ve Yermolayev gibi isimlerle birlikte çalıştı. 

Kendi özel sirkini kurmayı amaçlayan Tamerlan, 1962 – 65 yılları arasında Bahçesaray Efsanesi, 1971 yılında Moskova Bolşoy Balesi, Bale ve Dans sanatçısı, Çeçen Halk Sanatçısı koreograf Mahmud Esambaev ile birlikte ünlü “Gorskaya Legenda - Dağ Efsanesi” adlı atlı dans gösterisini hazırladılar. 

Gösterinin kazandığı başarı üzerine 25 ülkede gösteriler yaptı. Amerika Birleşik Devletleri’nde Madison Square Garden, Hollanda’da “Kare” Theatre, Avusturya’da Wiener Stadt Halle gibi prestijli salonlarda yaptığı gösterilerde 1 milyonun üzerinde seyirci topladı.

nugz07

Temirlan Nugzarov

Gorskaya Legenda’nın kazandığı başarı sayesinde Tamerlan, 1995 yılında Rusya’nın en büyük Sanat ve Edebiyat ödülünü aldı.

1997 yılında büyük yardımcısı olan eşi Svetlana Konstantinovna Avdeeva ile birlikte “Моя Россия – Benim Rusyam” adlı sirki kurdular. Bu sirkle ünlü Rus besteci Borodin’in Bale eseri “Polovets Dansları” adlı eserini gösterilerine uyarladılar.

Bu eserleri ile birçok ülkede gösteriler yapan Tamerlan Benim Rusyam Sirki, 70. doğum yıldönümünde Moskova’da 1 Haziran 2012 tarihinde “Zorro Viva” adlı eseri sahneye koydu [1].

Viva Zorro 

Yaşamı boyunca birçok ödül alan Tamerlan Nugzarov’un aldığı önemli ödüller ve ünvanlar şunlardır: Rusya Federasyonu Halk Sanatçısı (1985), Rusya Federasyonu Sanat ve Edebiyat Ödülü (1995), Monaco Prensinin elinden aldığı “Monte Carlo Altın Palyaço Ödülü” (1984), ABD’de Los Angeles’de Kirk Douglas’ın elinden aldığı “Sirk Oskarı” (1990), İtalya, Verona’da Gina Lollobrigida’nın elinden aldığı “Platin Yıldız” ödülü (1992) [2].

Viva Zorro 

Topluluğunda 15 binici, akrobat dansçı, 20 kadar da kendi yetiştirdiği Terek, Ahalteke ve Orlov atlarının yanı sıra Avusturya’dan satın aldığı birkaç Lipizzan atı bulunan Tamerlan Nugzarov, sirkin yönetimini kendi adını verdiği küçük oğlu Tamerlan Tamerlanoviç Nugzarov’a devrederek ailesi ile birlikte Moskova yakınlarında bir çiftlik evinde yaşamakta ve hala çalışmaktadır.

Eğittiği atları ortalama olarak 15 yıl kadar sirkte kullanan Nugzarov, yaşlanan atları emekliye ayırarak onların bakımını ölünceye kadar üstlenmek koşuluyla Hayvanat bakçelerine, çeşitli binicilik kulüplerine ve atlı rehabilitasyon merkezlerine verdiğini belirtmektedir [3].

loshadi7

Nugzarov Tamerlan Temirsultanoviç

 “Gorskaya Legenda - Dağ Efsanesi” koreografı Çeçen Mahmud Esambaev


[1]http://mir24.tv/news/culture/4997351

[2]http://biograph.ru/index.php/whoiswho/23-circus/863-nugzarovtt

[3] http://www.stapravda.ru/20101103/tamerlan_priglashaet_stavropoltsev_v_tsirk_uznat_legendu_gor_49210.html